Na instagramu se vás sešlo docela dost s prosbou o recept na náš velikonoční mazanec, tak tady je!
Tentokrát žádná zdravější verze, nic takového, ale pravý a poctivý staročeský mazanec.
Budete potřebovat
- 2 vejce
- 120 g cukru
- 125 g másla
- 500 g polohrubé mouky
- 2 dcl mléka
- 40 g droždí
- sůl
- trochu citrónové kůry nebo citrónového cukru
- rozinky, mandlové lupínky
Postup
- Část mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme rozdrobené droždí a část cukru. Počkáme až se založí kvásek.
- V míse smícháme mouku, sůl a kvásek s vejcemi. Mícháme a potupně přiléváme mléko.
- Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo (vlažné, nikoliv horké). a vymícháme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Mezitím si namočíme rozinky do rumu nebo teplé vody.
- Přidáme rozinky (případně i mandle) do vykynutého těsta.
- Těsto zpracujeme (na vále znovu prohněteme) a vytvoříme 2 menší bochánky, které necháme 20-30 minut kynout na plechu.
- Nařízneme křížek a potřeme rozšlehaným vejcem nebo žloutkem (s kapkou mléka). Posypeme pokrájenými mandlemi.
- Vložíme do rozehřáté trouby. Zezačátku (cca 20 minut) pečeme na horkovzduch 170°C a poté snížíme na 130°C. xxx
A výsledek:
Veselé Velikonoce