Staročeský velikonoční mazanec

 

Na instagramu se vás sešlo docela dost s prosbou o recept na náš velikonoční mazanec, tak tady je! 
Tentokrát žádná zdravější verze, nic takového, ale pravý a poctivý staročeský mazanec.

 

Budete potřebovat

  • 2 vejce
  • 120 g cukru
  • 125 g másla
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 dcl mléka
  • 40 g droždí
  • sůl
  • trochu citrónové kůry nebo citrónového cukru
  • rozinky, mandlové lupínky

Postup

  1. Část mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme rozdrobené droždí a část cukru. Počkáme až se založí kvásek.
  2. V míse smícháme mouku, sůl a kvásek s vejcemi. Mícháme a potupně přiléváme mléko.
  3. Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo (vlažné, nikoliv horké). a  vymícháme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 1 hodinu kynout na teplém místě.
  4. Mezitím si namočíme rozinky do rumu nebo teplé vody. 
  5. Přidáme rozinky (případně i mandle) do vykynutého těsta.
  6. Těsto zpracujeme (na vále znovu prohněteme) a vytvoříme 2 menší bochánky, které necháme 20-30 minut kynout na plechu. 
  7. Nařízneme křížek a potřeme rozšlehaným vejcem nebo žloutkem (s kapkou mléka). Posypeme pokrájenými mandlemi. 
  8. Vložíme do rozehřáté trouby. Zezačátku (cca 20 minut) pečeme na horkovzduch 170°C a poté snížíme na 130°C. xxx

 

A výsledek:

 

 

Veselé Velikonoce

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*