Ráda si připravím dobré, zdravé jídlo, ale že bych vyloženě toužila trávit čas v kuchyni, to zas ne. Proto si většinou dělám jednoduché rychlovky. (No dobře, z velké části je to z toho důvodu, že si najednou uvědomím, že mám hlad a potřebuju něco honem rychle uvařit :D) Většinou jen hodím na pánev nějakou zeleninu, přihodím bílkovinu (maso, tofu, tempeh, šmakoun, vejce) a přidám přílohu v podobě cous cousu (když fakt tlačí čas), brambor, rýže, quinoy, amarantu nebo třeba bulguru. Někdy si ještě ráda přidám pár kousků čerstvé zeleniny (kterou teď musím omezovat kvůi alergii) a nebo fazole – snažím se mít ve spížce vždycky nějakou konzervu fazolí nebo cizrny.
Takže jsem vám tady do toho článku hodila 5 rychlých zdravých receptů, kterými se můžete inspirovat. A pokud se vám článek bude líbit, dejte mi kdyžtak vědět do komentářů a já takovéhle tipy článků zařadím častěji 🙂
Pečená zelenina s česnekovým dipem
Pokud se nechcete moc podílet na přípravě, tohle jídlo vám moc času nesebere. Stačí když nakrájíte na větší kousky zeleninu – třeba cuketu, brambory, petržel, mrkev, papriku (můžete přidat i cibuli nebo rajčata). Vyskládáte na plech s pečícím papírem, okořeníte – já dávám nejčastěji v různém poměru grilovací koření, kari nebo kurkumu, sladkou papriku, chilli, granulovaný česnek, oregano, sůl a někdy pepř. Můžete zakápnout olejem a nemusíte. Dáte péct do trouby na cca 180° po dobu asi 20 minut, ale záleží na typu trouby. Mezitím si připravíte česnekový dip z vaničky tvarohu, asi 2-3 lžic bílého jogurtu (záleží na textuře, přidávám ho proto, aby dip nebyl moc tuhý), česneku, soli a pepře. Do dipu můžete přidat třeba i na malinké kousíčky nakrájenou cibulku a trošku kečupu.
Rychlosměs s tofu a cous cousem
Tohle jídlo máte hotové do pár minut. Fakt. Stačí jen osmažit nakrájenou cibulku na řepkovém oleji (ten je na tepelnou úpravu nejvhodnější), přidat pokrájené žampiony, mandlové tofu (z DM), nakrájenou mrkev a rajčata na kostičky, a nakonec trochu sójové omáčky. Žampiony kořením většinou buď grilovacím kořením, nebo kořením na guláš (s tím mi chutnají nejvíce). Pokud spěcháte, ideální přílohou je cous cous, který jen zalijete horkou vodou, chvíli počkáte, a máte hotovo. Popřípadě bulgur. Na cous cous mám navíc takovou vychytávku – než jej zalijete horkou vodou, přidejte do něj také trochu grilovacího koření, bude pak mít úžasnou chuť.
Uzený tempeh s cous cousem, hummusem, kysaným zelím a zeleninou
Vyjmenovala jsem všechny ingredience hned na začátek, protože nevím, jak bych toto jídlo pojmenovala. Je to prostě ultra rychlovka. Nic nevaříte, jen zalijete cous cous a zbytek naskládáte na talíř. Tohle jídlo jsem si dělala, když jsem přišla z plavání a měla jsem fakt hlad, takže jsem jen popadla z lednice hummus (můžete koupit nebo si sami vyrobit), kysané zelí, trochu zeleniny, nakrájela jsem uzený tempeh a bylo hotovo!
Šťouchané brambory s kuřecím
Opět velice rychlé jídlo na přípravu. Na pánvi jsem orestovala kuřecí kousky a přidala jsem jednu červenou papriku, což krásně maso ochutilo. Brambory jsem měla uvařené z předešlého dne, takže jsem je jen rozšťouchala a přidala pažitku, ale i uvařit čerstvě brambory netrvá moc dlouho, když je nakrájíte na menší kousky 🙂
Cous cous se zeleninou a šmakounem
A jako poslední si dáme co? Zase cous cous! 😀 Asi na něm ujíždim no, ale když on je tak praktický… Přípravu cous cousu už všichni známe, takže se zaměříme na zeleninu: na pánvi jsem rozpálila řepkový olej, přidala jsem na kostičky nakrájenou cibulku, mrkev, zelenou papriku, pak choi, a trochu mraženého špenátu. Můžete přidat úplně jakoukoliv zeleninu. Já mám nejraději kořenovou a nebo když zrovna nemám v ledničce zásoby, tak dávám mraženou směs – výborná je čínská z Lidlu nebo mexická. Někdy přidám třeba i zelené fazolky 🙂 Kořením většinou kari kořením, chilli nebo paprikou. No a nakonec jen nakrájíte tofu nebo šmakouna na kostičky a přidáte ke směsi. Ještě si na tyhle směsi ráda dávám lahůdkové droždí (které je zdrojem vitaminů skupiny B), mňam!
Jednoduché, že? A pak že příprava zdravého jídla zabere moc času, pf! 🙂
2 Comments