V předešlých dvou článcích jste měli možnost dozvědět se, co je onemocnění zvané celiakie a jaké další problémy mohou být spojené s konzumací lepku.
V dnešním článku jsem se zaměřila již na bezlepkovou dietu, tedy na způsob stravování, který by měl dodržovat celiak nebo člověk s alergií na lepek či kdokoli, komu dělá lepek nějaký problém.
Při bezlepkové dietě (BLP, gluten-free diet) se primárně jedná o vyloučení potravin, které obsahují lepek, to znamená pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich.
Pozn.: oves je přirozeně bezlepková potravina, avšak v České republice se většinou zpracovává ve stejných závodech jako pšenice a je proto kontaminován.
Výše zmíněné obiloviny obsahují hlavně tyto výrobky:
Pečivo, těstoviny, strouhanka, moučé výrobky, kroupy, vločky, cous cous, bulgur, rostlinné maso, pivo, kávoviny, melta.
Pozor se musí dávat též na potravinářská additiva a pečlivě sledovat složení potravin. Nemusí se to hned na první pohled zdát, ale lepek se může vyskytovat například i v polévkách, omáčkách, dochucovadlech, uzeninách, konzervách, cukrářských výrobcích,… jako přídatná látka, popř. zahušťovadlo.
Pozor byste si měli dát především na tato additiva:
- rostlinné bílkoviny z lepkových obilovin
- modifikovaný škrob z lepkových obilovin (E1400-E1450)
- ječný slad, maltosu (sladový cukr)
- vlákninu (otruby) z lepkových obilovin
Mnohem snadnější však je, zaměřit se na přirozeně bezlepkové potraviny 🙂 Ale i tady upozorňuji, abyste se neřídili jen nápisem na obalu, ale četli složení výrobku.
Přirozeně bezlepkové potraviny:
- brambory
- rýže
- kukuřice
- pohanka
- sója a ostatní luštěniny
- amarant
- quinoa
- jáhly (proso)
- tapioka (mouka z kořene manioku)
- oves (ale pozor, ten je zpracováván ve stejných závodech jako pšenice, takže je velmi často kontaminován)
- různá semínka, konopná, chia apod.
- ořechy
V příštím článku o celiakii vám osvětlím, jak se orientovat v obchodech při výběru bezlepkových potravin a v informacích na obalech.
Pokud se vám článek líbil, budu moc ráda, když zanecháte komentář nebo budete sdílet!
Děkujii a přeji krásný den!
K.