Spousta lidí si myslí, že salát znamená točit rajčata, papriku, okurku a ledový salát pořád dokolečka. Ale tak to vůbec není! Nebo spíš nemusí být 🙂 Při přípravě zeleninového salátu můžete skvěle nechat projevit vlastní kreativitu a vymyslet si kombinaci podle svých představ a aktuálních chutí. Uvidíte, že z jídla pak budete mít ještě větší radost a hlavně dobrý pocit ze všech těch zdravých ingrediencí.
Do zeleninového salátu se skvěle hodí například:
- luštěniny – fazole červené, bílé či máslové, čočka nebo třeba cizrna
- sýry – ať už balkánský, fetta nebo cottage, sýr je vždycky skvělá volba pro navýšení bílkovin (a vápníku!)
- jogurt – jednoduchý způsob jak salát dochutit a navýšit trochu taky ty bílkoviny (navíc jogurty obsahují prospěšná probiotika!). Z jogurtu si snadno připravíte chutný dip, stačí přidat česnek nebo oblíbené koření.
- maso – salát nemusí být jenom přílohou nebo každodenní “nutností” pro splnění příjmu vlákniny, ale můžete si z něj udělat plnohodnotné jídlo přidáním kvalitních bílkovin (maso, tofu, tempeh) a komplexních sacharidů (luštěniny, cous cous, bulgur, celozrnné pečivo)
- semínka – do salátu se skvěle hodí opražená slunečnicová nebo dýňová semínka (pozor ať to s pražením nepřeženete)
- koření! stačí trošku zaimprovizovat a hned máte talíř plný zajímavých chutí
- zálivky – zálivku na salát si můžete připravit prakticky z čehokoliv a fantazii se meze nekladou, co třeba zkusit smíchat limetkovou nebo citrónovou šťávu s medem a tahini (sezamová pasta)?
Příprava salátu se pro vás může stát opravdovou zábavou a objevováním nových variant a chutí. A navíc… barevný talíř plný zeleniny vždycky vypadá skvěle a pochutnají si i vaše oči.