Kdo dneska nezná “mugcake”? Asi už jen málokdo. Jednu dobu to totiž býval fakt velký boom. Ale! V čem je koláč z hrnečku aneb mugcake tak fajn?
- Je to rychlovka hotová za pár minut.
- Uspokojí chuť na sladké.
- Je to plnohodnotné jídlo s dostatkem sacharidů, vlákniny, bílkovin i tuků.
Takže proč to nezkusit?
Verzí na mugcake je mnoho a fantazii se meze nekladou. Doporučuji abyste obsáhli všechny výše zmíněné živiny:
sacharidy a vláknina: základem jsou ovesné vločky, ale mohou být jakékoliv, třeba i rýžové, jáhlové, pohankové, amarantové… jaké chcete. Doporučuji přidat ovoce pro oslazení, nejlépe banán, protože má ideální konzistenci i sladivost. Pokud by to bylo na vás přecijenom málo sladké, můžete si přidat sirup nebo sladidlo (např. čekankový sirup nebo stevii), ale podle mně je banán dostatečný 🙂
bílkoviny: stačí přidat jedno vajíčko! Kdo chce, může zkusit jogurt, protein nebo trochu mléka. Na přelití potom může skvěle posloužit třeba rozmixovaný sladký šmakoun.
tuky: pokud nejste alergici, k mugcaku se skvěle hodí ořechové máslo <3 Přidat ale můžete třeba i strouhaný kokos, nebo cokoliv jiného, co vás napadne.
TIP: A pokud chcete přidat trochu více vlákniny nebo nemůžete vejce, zkuste nabobtnat chia semínka!
A jak dělám mugcake většinou já?
Potřebujete
- 55g ovesných vloček
- 140g mléka
- 1 vejce
- cca 70g banánu
- ořechové máslo nebo jogurt na přelití
Postup
- Smícháme všechny ingredience (kromě těch, které chceme na přelití) a rozmixujeme.
- Nalijeme směs do hrnečku tak, aby nám ještě zbyly cca 2cm pod okraj.
- Dáme na několik minut do mikrovlnky (čas se liší od typu mikrovlnky). Pozor ať vám mugcake “nevybuchne”.
- Vyklopíme a přelijeme čím chceme, např. rozmixovaným šmakounem nebo ořechovým máslem.