Ahoj ahoj!
Je neděle, měla bych se učit na testy, takže? 😀 V rámci prokrastinace jsem vymyslela a připravila tuhle nutričně bohatou dobrotu!
Jaro už přichází a já si sluníčkové počasí užívám co nejvíc to jde! Jarní nálada se promítá i do jídel, která poslední dobou připravuji. Například dnes jsem zkoušela poprvé batátové hranolky a k nim jsem udělala cizrnový hummus. Vlastně ani nevím, jaký je originální recept na hummus, jen si pamatuji, že se dělá s cizrny a většinou se přidává tahini… Jenže to mám v lednici ve svém rodném městě, takže jsem jej potřebovala něčím nahradit. Opražila jsem proto slunečnicová a lněná semínka, která jsem následně rozmixovala a příště to snad ani neudělám jinak! Bylo to boží.
Nebudu to prodlužovat, tady je recept 🙂
Cizrnový hummus
- 200g cizrny v suchém stavu
- 3 hrsti slunečnicových semínek
- 1 hrst lněných semínek
- citronová šťáva
- pažitka
- česnek
- zázvor
- sůl, pepř, kari koření
- pár kapek sojové omáčky
Pečené batáty
- batáty (jak jinak :D)
- koření (pepř, sůl, kurkuma, paprika, grilovací koření)
- olej (použila jsem olivový)
- pár kapek sojové omáčky
- plátek zázvoru
Postup:
Cizrnu propláchněte a namočte na alespoň 8 hodin do vody. Poté ji vařte v dostatečném množství vody na mírném plameni alespoň hodinu. Sceďte, trochu vody ponechejte. Na teflonové pánvi opražte slunečnicová a lněná semínka – dejte pozor, aby se vám nepřipalovala, musíte je stále promíchávat vařečkou a stačí je jen lehce opražit na mírném ohni. Nenechte je aby zčernala.
Opražená semínka rozmixujte a přimíchejte k cizrně. Přidejte šťávu z citronu, sojovou omáčku, prolisovaný česnek, plátek zázvoru pokrájený na malé kostičky, přidejte koření a vše rozmixujte. Podle potřeby přidejte vodu, aby vznikla nadýchaná pasta. Nakonec posypte nasekanou pažitkou.
Batáty nakrájejte na hranolky, rozložte na plech, pokapejte olejem s kořením a nechte péct asi půl hodiny.
Mňam, ještě teď se oblizuju 😀 Přeju dobrou chuť!
4 Comments