Přeji krásnou slunečnou neděli!
Můj plán na dnešek byl jasný – začít s jednou ze semestrálních prací. No, jak si jistě umíte představit, plán hned ze začátku nevyšel 😀
Víkendové vyspávání se trochu protáhlo, pečení snídaně také, no a najednou byl čas na oběd!
Zvolila jsem quinou. Sama jsem ji zatím nikdy nevařila, jen jsem ji ochutnávala od kamarádů. Takže jsem rovnou dala vařit celý pytlíček bílé quinoy a uvidíme, jak s ním naložím.
Quinoa, neboli merlík čilský je rostlina, která je využívána především jako obilovina a to hlavně v Latinské Americe. Avšak botanicky to obilovina není, jedná se o pseudoobilovinu.
Quinoa neobsahuje lepek a je proto vhodnou potravinou pro trpící celiakií. Obsahuje důležité vitaminy, například thiamin, riboflavin, kyslinu listovou, beta-karoten, vitamin C, alfa-tokoferol.
Semena obsahují 60% škrobu, 23% bílkovin, 5% sacharidů a 4-9% tuků. Podle OSN je quinoa klasifikována jako potravina obsahující vysoké procento bílkovin a je jednou z plodin zařazených do programu Fair Trade.
Moje první setkání s quinoou na slano bylo bezvadný! Páni. Jako fakt. Tak jemná a přitom výrazná, oříškovo-máslová chuť, no mňam!
A v jakém jsem ji měla podání?
Quinoový salát ala Co dům dal.
Ingredience:
quinoa
čerstvý listový špenát
½ cibule
stroužek česneku
žampiony
cherry rajčátka
okurka
olivy
koření: pepř, sůl, kari
Kari koření krásně podtrhuje chuť quinoy a se špenátem na česneku a cibuli se krásně doplňuje. Za mně fakt mňamka 🙂
K.
One Comment