V předešlém článku jste se dozvěděli základní informace o celiakii a lepku. Mohli jste se dočíst, že lepek se obsahuje dvě různé látky a každá z nich může mít jiné účinky. Prolaminy mohou způsobovat celiakii – nesnášenlivost lepku, kdežto gluteliny jsou látky vyvolávající alergii na lepek.
Jaký je mezi nesnášenlivostí lepku a alergií na lepek rozdíl?
Primární rozdíl jsem již popsala výše – nesnášenlivost způsobuje jiný protein než alergii. Rozdíly jsou však i v projevech. Narozdíl od alergické reakce, která se projevuje ihned a může se projevovat už i při minimální konzumaci lepku, a to většinou kožními projevy, zažívacími a dýchacími problémy, se celiakie projeví až po několika měsících konzumace lepku a je mnohem závažnější.
Projevy celiakie mohou být následující: únava, chudokrevnost, neobvyklá forma stolice (mastná, hrudkovitá), afty, nechutenství, ztráta hmotnosti. Ve shrnutí by se dalo říct, že projevy celiakie jsou projevy malnutrice. Může docházet i k řídnutí kostí a oslabení zubní skloviny.
Celiakie se dá prokázat při biopsii tenkého střeva, konkrétně duodena (dvanáctníku), nebo průkazem protilátek (celiakálních markerů).
Důležitá je včasná diagnóza a jedinou možnou léčbou je tzv. bezlepková dieta/ gluten-free diet. A to striktní a přísně dodržovaná i při vymizení komplikací!
Bezlepková dieta je léčbou i u alergie na lepek, ale narozdíl u celiakie, může být individuálně upravována.
Jak taková bezlepková dieta vypadá se dozvíte už zítra v dalším pokračování článku o celiakii.
Děkuji za přečtení,
K.
Zdroje: www.freegluten.cz a informace ze školy